ONTSNAPPINGSGEVAAR

Ontsnappingsgevaar

Omdat het leven in Nederland, in een gezin, in een huis met 4 muren en een deur, met mensen die hen aandacht geven, wordt dit voor de meeste ex-zwerfhonden als heel erg spannend ervaren. Hierdoor zien we helaas te vaak dat ze met regelmaat ontsnappen. Het ontsnappen gebeurt in de meeste gevallen binnen één maand na aankomst in Nederland. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Het kan de volgende oorzaken hebben.
De hond heeft erg veel last van stresshormonen, hierdoor zal de hond langer nodig hebben om te hechten en kan hierdoor dus niet goed reageren en begrijpen dat het de bedoeling is dat hij nu voorgoed bij jou blijft. Waarom immers?

De drang om eropuit te trekken en voor zijn eigen voedsel te zorgen is al aanwezig. Deze sterke onafhankelijkheid heeft de hond van het begin af aan altijd zelf bepaald, waar hij loopt en met wie / wat hij te maken wil hebben, hoe lang en wanneer.
De hond vindt het  zeer spannend en wil, als wij druk op ze uitoefenen en wenselijk gedrag van hen vragen, alleen maar wegvluchten,  uit deze onbekende nieuwe situatie die hij niet vertrouwd.

De hond kan al bij het schrikken van iets het op een lopen zetten, zoals bij het horen van een hard geluid, schreeuw, instekten(steek), prullenbak, wapperende linten vlaggen, winkelwagentje rollator, etc
De hond is niet gewend om aan de lijn te lopen.

Een halsband en tuigje vindt hij vreemd en eng. Hij zal  zich hieruit  uit los proberen te maken.

 

 

 

 

 

 

 

De tuinafscheiding.

Het hek is te laag of ze kunnen er onderdoor, in een onbewaakt ogenblik neemt de hond dan zelf het initiatief en gaat weg uit deze voor hem nieuwe situatie.. 
Iemand gaat de deur uit, laat deze  per ongeluk openstaan of heeft zijn handen vol met boodschappen/spullen en vergeet de hond.

Gebruik van alleen óf een halsband, of een tuigje. Voor een angstige hond vrij simpel om zich hieruit los te maken. Dit is waarom wij adviseren om deze zeer nauw aansluitend om te doen. De halsband moet hoog net achter de oren aansluiten en wanneer er onder deze nog twee vingers te steken valt en niet door de hond binnen bij het aanmeten af te doen is, is goed te gebruiken. Voor het tuig geldt hetzelfde: deze moet nauw aansluiten en een veiligheidstuig met extra band zijn.

Er wordt teveel gevraagd van de hond door direct drukke plaatsen te bezoeken of lange wandelingen te maken. De hond wordt niet voldoende met rust gelaten en er wordt een te groot appel gedaan op zijn sociale vermogen zonder zich te kunnen terugtrekken. Coping bereikt een grens, weglopen is dan een efficiënte oplossing voor de hond.

.

Veilig wandelen / uitlaten

Daarom is het belangrijk de eerste periode, behalve de rust te waarborgen, tevens rustig aan te doen met de wandelingen. Het risico bestaat dat het gastgezin zowel als de adoptanten de hond te snel mooie wandelingen en veel beweging willen geven. De hond heeft dat immers altijd gemist. Toch is het belangrijk dit rustig op te bouwen. De hond doet zoveel nieuwe indrukken op (nieuwe mensen, geuren, taal, omgeving, voeding, etc) dat die extra indrukken van de prachtige lange wandeling beter even kunnen wachten. Bouw de wandelroutes langzaam steeds iets uit, zodat deze indrukken gefaseerd mogen binnenkomen bij de hond. Hou er tevens rekening mee, niet te lang te lopen met jonge honden. Als richtlijn geldt, voor iedere maand, 5 minuten. Met een half jaar is een half uurtje stevig doorlopen dus voldoende. Leren loslopen train je eerst met een lange lijn. Dan in een afgesloten gebied. De eerste maanden alleen werken aan de band / relatie tussen jou en de hond. Als dat goed is, komt het loslopen meestal vanzelf. Realiseer je wel dat sommige ex-zwervers nooit zullen kunnen loslopen omdat het zwervers instinct te aanwezig is. Ook is het van invloed of je al een roedel hebt of nog niet. 

 

Als je de hond naast de fiets wilt laten lopen, mag dat pas na 1-1,5 jaar. Ga dit niet proberen als de hond nog maar net in Nederland is! Gebruik van het tuig in combinatie met een halsband en 2 lijnen adviseren wij (met klem) minimaal 6 maand na aankomst in Nederland te hanteren. Ook een gps tracker hoort hierbij. Deze kan aan een tweede (aparte) halsband, waar géén lijn / riem aan wordt bevestigd. Dit omdat de hond dan altijd deze halsband om houdt bij vermissing / ontsnapping. Het GPS systeem adviseren wij ook minimaal 6 maand te gebruiken, echter als je hem toch al hebt, is het net zo makkelijk en veilig om hem altijd te blijven gebruiken.

 

Voor vragen of onduidelijkheid kunt u ons altijd berichten:

Info@oneofakinddogs.com

0631927574  (wendy van ginkel)